23 Aralık 2011 Cuma

Fırın Mantısı :))


Uzun bir aradan sonra merhabalar.
Tedavi ve yoğunluk derken blogumu ihmal ettim.

Fazla zorlamadan kaynaklanan ağrılı sancılı bir sağ  kolum var artık :(
En kötüsü de his kaybının olması.
Sağ elimle aldığım her şey kendini yerde buluyor.
Özellikle yumurta nefret ediyorum :(
Kendimi fazla zorlamıyorum.
Doktor inşallah söylediklerimi yaparsın dedi :)
Pek inandırıcı gelmedim ona :))

Yayınlanmayı bekleyen tariflerimi görünce bir merhaba demek istedim.
Hem de yeni yıl öncesi değişik bir tarif denemek istersiniz diye düşündüm :)

Arkadaşım Bilgen bu konularda çok marifetlidir :)
Bir hafta sonu size mantı yapayım dedi, bende yardıma gittim.
Kızımın da severek yediği bir mantı çeşidi öğrenmem gerek ..

Evet yapım aşamaları için Bilgen' ciğime çok teşekkürler.
Canım arkadaşım yine yapalım yeni yıl sonrası :)))


Unu göz kararı yapabilirsiniz.
Biz çok fazla undan yaptık :)

Hamuru için ,un, tuz ve su ve ile ele yapışmayan bir hamur yapıyoruz.
Hazırladığınız hamuru her bir parçası 3 tane olacak şekilde bezelere ayırıyoruz.
Hamurlar önce merdane yada oklava yardımı ile küçük küçük fotoğraftaki gibi açılır.
Her bir katı sıvı yağ ile yağlanarak üst üste dizilir.
Bu şekilde biraz dinlenmesi gerekiyor .
Fakat vaktiniz yoksa en azından ilk yağladığınız üçlüden başlamalısınız.
Buradan sonra artık elinizin mahareti konuşacak.
İlk parçayı elinize alıp önce havada pizza büyüklüğüne gelene kadar açın,
Daha sonra masanın üzerinde ortasını çok inceltmeden kenarlarını çekerek açmanız gerekiyor.






Açılan hamur kare kare kesilir.
İçine kıyma , soğan ,tuz ve karabiberli karışım yerleştirilir.


Önce iki köşesi üst üste kapatılır.Sonra diğer iki köşe.


Yukarıdaki gibi boğça şeklinde hepsini tek tek kapatıyoruz.


Ters olarak aşağıdaki gibi yağlanmış tepsiye tek tek dizilir.



Önceden ısıttığımız fırına tepsiyi atıyoruz.
 Bir tencereye su koyup içine tereyağ , az sıvıyağ,ve tuz koyup kaynatıyoruz
Hafif kızaran tepsimizi fırından çıkartıp hazırladığımız karışımdan üzerine çıkana kadar gezdirerek döküyoruz.



Sonra tekrar fırına atıp suyunu çekip kızarınca çıkartıyoruz..
Bundan sonra fotograf yok :)
Neden mi ?
 3 tepsi yapıncaya kadar yaklaşık 14 kişi bizi beklediği için :))
Fırından çıkan mantılarrr sıcak sıcak afiyetle yenir :)))
İsteyen yoğurda batırarak yada sade yer ...
Afiyet olsun :))
Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.

 

8 yorum:

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ellerinize sağlık
nefisss görünüyor nefis
çok geçmişler olsun:(
sevgiler

nohut oda dedi ki...

geçmişolsun acil şifalar..
doktor bilmiş sizin böle mantılar acacağınızı harıka gözükğor anneme yaptırmalıyım birgün mutlaka:)

mine dedi ki...

acil şifalar diliyorum doktorun söylediklerini yap canım fizik tedavi işe yarar
bu arada fotolara ağzımın suyu aktı resmen güzel bir haftasonu dileklerimle...

Vijdan dedi ki...

Zeynep çok teşekkürler ..
Yemek seçen kızım bile bayıldı :))

Nohut oda teşekkürler.
Doktor biraz abartmışsın dedi :)))
Kesinlikle tavsiye ederim ..

Mine canım inşallah çk teşekürler .
Klavye ile 5 dk bile çalışamıyorum hemen ara veriyorum :(
Senin yaptıklarına bakınca asıl ben dayanamıyorum :))

Grace Happy dedi ki...

ellerınıze saglık baya bır ugraslı gozukuyor afıyet olsun

Vijdan dedi ki...

Grace uğraşa değiyor :))
Özellikle kalabalıkta nasıl güzell yeniyor anlatamam :)
Sevgiler

Birsel ve İrem dedi ki...

Süper bir lezzet olduğı kesin, ellerinize sağlık. Afiyet, şifa olsun.
Sevgiler.

Vijdan dedi ki...

Merhabalar Vincent

Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler..

Sitenizi inceleyeceğim

Sevgiler